Achtergrond Evaluation of Truthfulness and Credibility (ETaC)

Deze unieke cursus is voornamelijk gebaseerd op het levenswerk van Dr. Paul Ekman en is erop gericht om vaardigheden te ontwikkelen in het herkennen van emoties als basis voor het beoordelen van waarheid en leugens. Met name in zogenaamde high-stake situaties levert dit veel voordeel op. Dit kan zijn op het gebied van terrorismebestrijding, maar zeker ook op het gebied van onder andere sollicitatiegesprekken of prijsonderhandelingen.

Dr. Paul Ekman is een Amerikaanse psycholoog, professor en pionier in de studie naar emoties en menselijke expressie. Hij is dé deskundige op het gebied van het herkennen van emoties en de toepassingen daarvan. Hij is de auteur van onder andere “Telling Lies” en “Emotions Revealed” en de wetenschappelijke adviseur van de Netflix-serie “Lie to Me” en de Pixar film “Inside Out”.

Tijdens de cursus wordt de cursisten geleerd om met behulp van psychologische modellen zogenaamde hotspots te identificeren. Hotspots zijn zichtbaar wanneer er spanning optreedt tussen wat we denken en voelen. Dit is het geval wanneer we niet de waarheid vertellen. Hotspots zijn hypotheses die getest moeten worden.

Om de hotspots te kunnen identificeren worden doorlopend vijf communicatiekanalen gescand:

 • Gezichtsuitdrukkingen (soms maar een fractie zichtbaar);
 • Lichaamstaal;
 • Stemgebruik;
 • Spreekstijl;
 • Inhoud.

Wanneer de waarheid niet wordt gesproken, is bovenstaande zichtbaar als afwijking van de baseline. De baseline is het normale gedrag van een persoon in een bepaalde situatie.De cursisten leren bovenstaande vaardigheden, maar er is ook veel aandacht voor de werking van het geheugen. Voor het analyseren van de inhoud maken de cursisten kennis met Criteria Based Content Analysis (CBCA). Hiermee is het mogelijk om de inhoud van een verhaal te beoordelen op geloofwaardigheid.De hotspots worden vervolgens getest door het stellen van vragen, waarna vervolgens een conclusie kan worden getrokken over het waarheidsgehalte.

Opbouw van de cursus

De cursus beslaat drie dagen. De opbouw is als volgt:

Dag 1: De theorie en wetenschap achter deze cursus.

Dag 2: De vaardigheden (voornamelijk de communicatiekanalen).

Dag 3: De toepassing van de geleerde vaardigheden (veel praktijk).

De aangeboden stof is een uitgebalanceerde mix van plenaire sessies, syndicaatsopdrachten, observatie-opdrachten en individuele opdrachten. De door Paul Ekman gecertificeerde trainers zijn ervaren in de instructiewereld, maar ook in de praktische toepassing van de materie. Daarnaast is de cursus uniek in Nederland. Woodland Emotional Intelligence is het enige trainingsinstituut in het Koninkrijk der Nederlanden dat gecertificeerd is om deze cursus aan te bieden.

Doelen van de cursus

Na het volgen van deze cursus zijn de cursisten in staat om intensiever te communiceren, betere informatie te verkrijgen en deze informatie te beoordelen op betrouwbaarheid.

De doelen zijn hieronder weergegeven:

 • Het belang van baselines te identificeren;
 • Het identificeren en evalueren van hotspots;
 • Hypothese-testen door specifieke wijze van vraagstelling;
 • Aanwijzingen voor leugens en de waarheid identificeren;
 • Actief luisteren en observatievermogen toepassen;
 • Geleerde vaardigheden toe te passen om oprechtheid en geloofwaardigheid te evalueren.

Investering

De investering bedraagt € 1590,91 (excl BTW)

Bij opgave van meerdere deelnemers of training op locatie zijn aangepaste tarieven mogelijk.

in PDF vorm: pdf-flat

Opfrisdag

De geleerde vaardigheden zijn uitstekend te beoefenen in het dagelijks leven. Maar zoals bij alle cursussen willen er weleens delen op de achtergrond raken. Om deze reden organiseren wij regelmatig een opfrisdag. Tijdens deze dag lopen we op de bekende  wijze kort door de belangrijkste leerstof heen. Vervolgens gaan de deelnemers weer zelf aan de slag met oefeningen en analyseren van filmmateriaal. Natuurlijk is dit ook een uitgelezen moment om te leren van elkaars ervaringen!

De investering voor deze dag (inclusief de bekende uitstekende lunch en borrel achteraf) bedraagt € 115,00 (incl BTW); € 95,04 (excl BTW).